Rabu, 10 Oktober 2012

Resepi; Spaghetti Bolognese

:D hari ini mama hanya berkongsi resepi. Mama bukan suka sangat makan spaghetti, tapi tak apa asalkan anak-anak mama suka :). Spaghetti adalah makanan paling mudah dan ringkas serta sesuai dihidangkan kepada tetamu. Ok sekarang mama nak kongsi resepi spaghetti bolognese yang ringkas dan mudah.

Bahan-bahan ( 7-9 orang makan )
1 paket pasta spaghetti
400 gram daging/ayam di potong kecil
4 batang sosej - dihiris bulat-bulat (Tak bubuh pun tak apa)
3 biji tomato di dadukan kecil (Kalau tak suka masam tomato, buang bijinya)
1 btg carrot di dadukan kecil
1 botol pasta sos (prego / kimball(lagi sedap))
6 sudu besar sos tomato life
6 sudu besar sos cili life
1 sudu kecil sebuk lada hitam (Tak bubuh pun tak apa)
kepingan cheesedale (Tak ada pun tak apa)
sedikit garam dan gula
4 ulas bawng putih (dihancurkan)
2 biji bawang besar (bwg kuning) di hiris memanjang/potong dadu pun ok
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara
1.Rebus spaghetti dalam air yang mendidih selama 3 minit bersama sedikit garam dan minyak, supaya spaghetti yang direbus tak melekat. Apabila spaghetti dah lembut angkat dan toskan
2.Panaskan minyak dlm kuali, masukkan bawang putih dan bawang besar tumis sehingga naik bau.
3.Masukkan daging yang telah dipotong kecil-kecil / daging hancur dan sosej sampai separuh masak.
4.Masukkan carrot dan tomato yang telah dadukan sehingga masak layu.
5.Masukkan sos prego,sos cili,sos tomato dan serbuk lada hitam. Kacau sebentar sehingga mendidih.
6.Masukkan garam dan gula mengikut selera.
7.Hidangkan spaghetti dengan sos bolognese yang sudah siap, letakkan sekeping cheese diatasnya.

Siap untuk menjamu selera.
Sedap di hidang semasa panas :).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan